Agenda

23.01.20

PERFORMANCE/TALK/SCREENING

WIM CUYVERS

Architectuur & stedenbouw

Recyclart | Manchesterstraat 13-15 | B1080

LEZING IN HET NEDERLANDS

EXISTENTIËLE ARCHITECTUUR.
REFLECTIES OP PUBLIEKE, PRIVATE EN GEMEENSCHAPPELIJKE RUIMTES EN MOMENTEN.


Cuyvers maakt geen onderscheid tussen zijn architectuur, teksten of beeldende kunst. Nooit gedaan. “Als zij haar middelen inperkt, knipt architectuur zichzelf de vleugels af. Architectuur gaat niet enkel over gebouwen neerzetten, maar over denken. Architectuur moet existentiële ruimtes maken in plaats van functionele.”

In en doorheen zijn werk gaat Wim Cuyvers steeds op zoek naar existentiële momenten: momenten van overgave, van confrontatie, van geraakt worden, van extase, van zich blootgeven. Momenten waarop het verzet tegen een niet te plannen leven ophoudt, waarop de afstand tot en de bescherming van het zelf eventjes wegvalt. Momenten ook waaraan elke vorm van conceptualisatie onvermijdelijk onrecht doet. Voor dit soort momenten – zo stelt hij vast – zoeken we allemaal, en allemaal op dezelfde manier, dezelfde ruimtes op. Hij beschouwt ruimte dan ook als een niet aan ruis onderhevige onmiddellijke mediator, het ondergaan van ruimte als een niet-talige universele manier van spreken en elkaar verstaan.
Kristien Van den Brande

Op deze januari-avond in Recyclart leest hij voor uit verschillende essays die over de laatste vijf jaar geschreven werden. Er gebeurt iets bij het samenbrengen van die teksten, als ze elkaar beïnvloeden, duiden, bevragen... Een werkwijze die ook in zijn boek 'tekst over tekst' aan bod komt, maar die tot nog toe nooit eerder voor een lezing gebruikt werd. Synchroon met de tekst projecteren we de film die hij met Pedro Prazeres, Antoine Devaux en Francis Jonckheere maakte over de hoogspanningsleiding Génissiat-Frasne (400.000 volt).

Wim Cuyvers behaalde zijn diploma architectuur aan de Gentse academie. Na zijn studies werkte hij in de Verenigde Staten bij Preston Phillips en Venturi, Rauch & Scott Brown. Daarna werkte hij als stagiair bij Robbrecht & Daem en bleef in de jaren negentig bij gelegenheid met hen samenwerken. In 1984 startte hij een eigen bureau in Gent. Hij doceerde aan de academies voor bouwkunst van Tilburg en de Design Academy Eindhoven en aan Sint-Lucas in Gent en is verbonden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.


19:00 Doors + Soep
20:00 Talk IN HET NEDERLANDS
3€


Facebook Event

Tags : Lezing / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News