Agenda

30.05.12

OFFICIAL CD RELEASE CONCERT

JAGWA MUSIC TZ - Crammed Discs

Muziek

Doors 21:00
Concert 22:00 - 7 euro

Zaal (station)

Ursulinenstraat 25
1000 Brussel
Accès

Vorig jaar gaf Jagwa Music op het Roskilde festival een opgemerkt optreden dat de liefhebbers van traditioneel-moderne Afrikaanse muziek deed watertande.Nu komt deze groep voor een exclusief concert naar Recyclart, ter aankondiging en viering van hun eerste cd op het Brusselse Crammed Discs.

Het achtkoppige, razend populaire Jagwa Music werd twintig jaar geleden opgericht in de arme buitenwijken van Tanzania’s hoofdstad Dar Es Salaam en wisselde sindsdien een aantal keren van bezetting; een verjongingskuur die het succes blijvend verzekert. De groep speelt aan een halsbrekende snelheid een lokale muziekstijl, “mchiriku” genaamd: de lo fi-variant van lokale populaire muziek, gespeeld op zelfgemaakte percussie en vervormde, aftandse Casio-synthesizers. Terwijl de charismatische zanger/MC Jackie Kazimoto zingt over overleven in de stad, ontrouwe geliefden, AIDS, alcohol, drugs en voodoo, zorgt danseres Catherine Msafiri voor de verteerbaarheid in de vorm van opzwepende en energieke dans. Sommigen noemen deze muziek "Afro-punk", omwille van de doe-het-zelf-houding en het creatieve gebruik van ruis en huis-keuken-en tuinapparatuur. Anderen verwijzen naar minimale trancemuziek en de sexuele energie van andere Afrikaanse stijlen als kuduro en mapouka.
Het Brusselse Crammed Discs, dat de wereld enkele jaren geleden liet kennismaken met andere maar gelijksoortige Afrikaanse traditioneel-moderne muziek, brengt nu van Jagwa Music de eerste cd uit, "Bongo Hotheads". De plaat werd opgenomen en geproduceerd door de Tanzaniaanse muziekspecialist Werner Graebner, o.a. bekend van de “Zanzibara” cd-reeks op Buda Musique. De eindmix werd verzorgd door Crammed-opnametechnicus en producent Vincent Kenis, die eerder instond voor de opname van The Karindula Sessions, de Congotronics-reeks (o.a. Konono N°1) en Staf Benda Bilili.

Opwarming en slotfeestje door DJ LeBlanc.

Tags : Concert

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News