Agenda

30.05.19 > 06.06.19

Foto Expo

DIS(M)ASTERS OF PHOTOGRAPHY: MANY A MOON

Fotografie

RECYCLART 
13-15 Manchesterstraat
1080 Molenbeek

Tijd verwondert. Want wat is tijd precies? Leven wij in de tijd of leeft de tijd in ons?

We structureren ons wereldbeeld aan de hand van gebeurtenissen. Deze zijn diffuus, ongeordend, en zijn steeds in beweging, er is geen stilstand. 

Enerzijds is er de universele tijdsbepaling die ons dagelijks leven te ordent. Anderzijds hebben we onze individuele en subjectieve tijdsbeleving, onze biologische klok, onze ervaring. 

9 beeldenmakers vertellen. Hoe ervaren ze elk de tijd? Hoe bepaalt de tijd hun werk? Bepaalt de plaats van opname hun tijdservaring? Hoe gaan ze om met tijd in hun beeldpraktijk?

Met: Lola Pertsowsky, Erien Withouck, Eva Beazar, Judith Desmyttere, Lynn Sinnesael, Aline Kraus, Catherine Lemblé, Renée Lorie


Konrad Stragier: reading poems (01.06)
Minaar van poëzie en verhalen, salamander in het rotsig landschap der talen. Konrad Stragier zal gedichten voorlezen uit zijn vorige bundel 'soms droomt pinokio / soms ook niet' en zijn aankomende publicatie 'ander einder'. "Fantastisch," zei een lezer. "Vreselijk, het rijmde niet eens," zei een andere lezer. Soms rustgevend met de Vlaamse "ge", soms intimiderend met meertalige gedichten, wijkt Konrad's poëzie af van de norm en laat je liever zelf beslissen of je het leuk vindt of niet.

Hannes Dereere en Silke Huysmans: video installation (01.06)
Het werk van de jonge theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere is gebaseerd op concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die staan voor een breder thema. Kenmerkend voor het duo is de manier waarop ze onderzoek doen door middel van wetenschappelijk onderzoek, interviews en veldwerk. Ze maken een installatie voor de tentoonstelling van het toneelstuk 'Pleasant Island' (première kunstenfestivaldesarts 2019).

Pleasant Island: Nauru is een kleine eilandstaat in de Stille Oceaan. Ooit werd het door Britse walvisvaarders 'Pleasant Island' genoemd. De geschiedenis van dit eiland kan gelezen worden als een parabel van onze moderne tijd. Na de ontdekking van enorme fosfaatreserves in de bodem werd het eiland een van de rijkste landen ter wereld. Elk stuk land, elke tuin, elke hoek van het eiland werd opgegraven en ontgonnen - totdat er niets meer overbleef en al zijn natuurlijke bronnen uitgeput waren.

In hun tweede show reizen Silke Huysmans en Hannes Dereere naar deze plek die, kreunend onder het verlangen naar groei, volledig ontdaan is van haar grondstoffen en uitgegraven tot er letterlijk niets meer over is. Het eiland is nu een van de armste landen ter wereld en daarom ontvangt het, om te kunnen overleven, nu vluchtelingen uit Australië in ruil voor een aanzienlijke compensatie. Welke toekomst blijft er over na zo'n ecologische en economische ondergang?

Na Mining Stories (ZKB Mecenaatsprijs 2018) reizen de twee theatermakers naar het eiland Nauru, dat onlangs 50 jaar onafhankelijkheid vierde. Met Pleasant Island zetten ze hun onderzoek naar de gevolgen van extreme mijnbouw voort via documentairemateriaal en opnames uit interviews en gesprekken.

Bo Vloors: video work (06.06)
De artistieke praktijk van Bo Vloors bestaat hoofdzakelijk uit stilstaande- en bewegende beelden binnen een sociale context die voortvloeit uit een observatie van haar naaste omgeving, reizen en dialogen met naasten en onbekenden. Met een groeiend archief aan geluidsopnames, bewegend- en stilstaand beeldmateriaal, worden deze deze elementen telkens gecomponeerd tot een vorm die kan variëren van een alleenstaand beeld tot een boek, van een video loop tot een cinema film.

Elisabeth Klinck: voilin performance (06.06)
Elisabeth Klinck (1995) is een Belgische violiste, maker en kunstenares. Momenteel woont ze in Göteborg, Zweden. Ze voltooide haar bachelordiploma klassieke viool aan de LUCA School of Arts (Lemmens), België.  Nu doet ze haar Master in Orchestra Performance aan de Academy of Music & Drama in Göteborg.

Ze brengt hedendaagse muziek van jonge componisten, met wie ze nauw samenwerkt. Regelmatig werkt ze samen met beeldend kunstenaar Maya Callaert, samen creëren ze installaties geïnspireerd door rituelen en kleuren.

 

VERNISSAGE 30.05 19:00>22:30 
tijdens Garage Pirate

EXPO
31.05 16:00>20:00
01.06 14:00>18:00
06.06 16:00>20:00

FREE

+ 01.06 : 
16:00 Konrad Stragier - Reading Poems
17:00 Hannes Dereere en Silke Huysmans - video installation

+ 06.06 :
18:00 Bo Vloors - video work
19:00 Elisabeth Klinck - voilin performance

 

Met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie & BXL Makers.Facebook event


Tags : Tentoonstelling / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News