Agenda

16.11.19

URBAN RITUALS

David Shea + Tristan DriessenS & Levent Yildirim ft. Asad Qizilbash

Muziek

Les Brigittines
Korte Brigittinenstraat 1 , B1000

Een avond rond muziek die je moeilijk (of helemaal niet) kan situeren in tijd of ruimte. Muziek die stedelijk of landelijk kan zijn, spiritueel of profaan, van hier of van ginder, van morgen of van gisteren…Kortom, muziek die het dualistische denken overstijgt. Want dat is de inzet: hoe ‘oud’ is ‘avant-garde’ en hoe ‘nieuw’ is ‘oude’ muziek? Welkom in de kapel van de Brigittinen voor deze tijdloze dimensie.

 

TRISTAN DRIESSENS & LEVENT YILDIRIM WITH SPECIAL GUEST ASAD QIZILBASH 

Voor dit project East meets West, besloot Tristan Driessens samen te werken met een groot muzikant die hem, naar eigen zeggen, zowel menselijk als muzikaal diep heeft geïnspireerd. "Levent Yıldırım is een revolutionaire en ongrijpbare percussionist. Zijn uitzonderlijke passie en wijsheid zetten me ertoe aan om muziek als een kracht van de natuur te zien", zegt de in Istanbul opgeleide Belgische luitspeler. Met Asad Qizilbash als eregast reist het ensemble door India, door het Midden-Oosten en Centraal-Azië. De composities en improvisaties van het trio zijn geïnspireerd door hun meervoudige oorsprong, terwijl ze tegelijkertijd een gemeenschappelijke basis bevorderen waar vrijheid en oprechtheid te allen tijde de sleutelwoorden zijn.

De muzikanten:

Levent Yıldırım (Turkije) : dohola
Geboren in Ankara, begon Levent Yıldırım op zestienjarige leeftijd met zijn percussiestudie. Sinds de jaren negentig geniet hij wereldwijde erkenning voor de vele innovaties die hij in het bespelen van de dohola (bass darbouka) heeft gebracht. Na een ongelooflijke virtuositeit te hebben ontwikkeld, heeft hij een revolutie teweeggebracht in de oosterse percussie door deze open te stellen voor andere texturen, met name die van Indiase tablas. 

Asad Qizilbash (Pakistan): sarod
Asad Qizilbash, geboren in 1963, is de zoon van K.H. Qizilbash, een beroemde violist. Na het bijwonen van een concert van de legendarische Indiase sarodist Amjad Ali Khan, besloot Asad Qizilbash zich full-time te wijden aan zijn favoriete instrument en werd toen de leerling van deze meester. 

Tristan Driessens (België): oud
Tristan Driessens (°1982) is één van de weinige Europese musici die zich de hermetische taal van de Ottomaanse klassieke muziek heeft toegeëigend. Als student van Necati Çelik studeerde hij de 'ûd en Turkse muziektheorie met direct master-to-student onderwijs, in overeenstemming met de traditie van meşk. Als uitzonderlijk luitspeler en musicoloog heeft hij de laatste jaren naam gemaakt als artistiek leider van verschillende ensembles en projecten, waaronder het Lâmekân Ensemble, Seyir Muzik en Refugees for Refugees.

 

+ DAVID SHEA (US)

De in Manhattan gevestigde componist David Shea is nauw verbonden met de experimentele muziekscene van Downtown New York, en werkte samen met o.a. John Zorn, Anthony Coleman, Bill Frisell, Marc Ribot, Fred Frith, Ikue Mori en Bill Laswell. Een sonoor architect die gebruik maakt van samplers, draaitafels, drummachines en sequencers in complexe samensmeltingen van genres en culturele referenties. In één enkel stuk stapt Shea over van indringende elektro-akoestiek naar Chinese traditionele muziek, Amerikaanse pop, Latin jazz en exotica. Door gebruik te maken van compositorische methoden van vroege elektronische experimentalisten zoals Iannis Xenakis, Morton Feldman, Gyorgi Ligeti en John Cage, voegt Shea ook modernere technieken van digitaal geluidsontwerp en -manipulatie toe, waardoor de combinatie met een breed palet van historische en culturele invloed wordt doorbroken.

David Shea over zijn recente werk "Rituals":
Deze stukken zijn de afgelopen vijf jaar opgenomen; een combinatie van ensembles van akoestische en elektronische instrumenten, samples en opnames, gemaakt in Australië en gecomponeerd tijdens een verblijf in Melbourne. In deze periode heb ik me ondergedompeld in traditionele rituele muziek, waarbij de boeddhistische en taoïstische tradities en het werk van Luc Ferrari en Giacinto Scelsi centraal staan. Rituals werd beïnvloed door zowel ceremoniële rituelen als interne en persoonlijke rituelen en stukken, in een combinatie van de oudste en nieuwste technologieën.

 

19:00 Doors
20:00>20:45 Tristan Driessens & Levent Yildirim ft. Asad Qizilbash
20:45>21:00 Pauze
21:00 David Shea
10€

NIET IN RECYCLART >> ! ! LES BRIGITTINES ! !
1 Korte Brigittinenstraat B1000

Tags : Concert / KUNSTEN CENTRUM

Toevoegen aan mijn agenda

← Terug

News